Picture
Sziasztok! Habár már kész voltam a következő bejegyzésem témájával, egy fantasztikus felfedezés és ötlet nem hagyott nyugodni; ezzel fekszem, ezzel kelek, minden másodpercemben ez foglalkoztat.
Ezen bejegyzésem témája jóllehet lerágott csont, számomra mégis aktuálissá vált, a napokban ugyanis kénytelen voltam időpontot egyeztetni a fogorvosommal, és utána a kardiológussal is. Le merném fogadni, hogy a kedves olvasó nem gondolta volna, hogy a szájüreg az egészségi állapotot tükrözi. A gyulladt vagy sorvadt fogíny, a fogszuvasodás, hiányzó fogak és más fog- és ínybetegségek súlyos egészségkárosodás jelei lehetnek, mint a szívbetegség, a diabétesz, a rák vagy a vitaminhiány. A szájüregi betegségek lehetnek ugyan a nem megfelelő szájápolás következményei, de előfordulhatnak akkor is, ha valaki gondosan ápolja a fogait. Ha a szájüregben valamilyen gyulladás van, minden fogmosással baktériumok kerülnek a vérkeringésbe . Kiderült, hogy a szájüregi rendellenességek pontosabban jelzik a szívbetegséget, mint az olyan ismert kockázati tényezők, mint a „jó” koleszterin alacsony szintje. Egyedülálló fogbeültetés alkalmazható azokon az embereken, akik egy vagy esetleg több fogukat elveszítették. A fogászati implantátumot egy a szájsebész által az állkapocscsontba fúrt lyukba helyezik. Miután az implantátum beépült (hozzánőtt) az ákklapocscsontba, egy új, mesterséges foggyökérként támogatja a koronát ami majd helyettsíti a hiányzó fogat. A korona (kupak), amelyolyan anyagból és úgy van elkészítve, hogy kinézetében a természetes fogakkal harmonizáljon, az implantátumra kerül rögzítésre, így elfedve a hiányzó fog helyét a fogsorban.
A fogpótlás szükségének számos oka lehet. A tátongó űr a fogak között, amely elővillan amikor mosolygunk vagy beszélünk, elég visszataszító látvány.

A helyzetüktől függően, néhány hiányzó fog negatív hatással lehet a beszédkészségre is. Egy hiányzó záprfog lehet hogy nem látszik mosolygás vagy beszéd közben, de kellemetlenül befolyásolhatja a rágást.

Ha elveszítünk egy fogat, a környező megmaradt fogak harapási ereje megváltozik. Ahogyan a megmaradt fogak átveszik az elvesztett fog következtében megnövekedett terhelést, az állkapocs csontszövetében nagyobb feszültségek keletkeznek. Ha a hiányzó fogat nem pótolják, hamarosan akörnyező fogak is károsodhatnak. Káros baktériumok és kórokozók telepedhetnek meg a nehezen elérhető helyeken melyek a károsodatt eredeti fogakban keletkeztek. Hosszú távon ez szuvasodáshoz és a fogak elvesztéséhez vezethet.






Leave a Reply.

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    December 2012

    Categories

    All